”But-why?” er det helt rigtige spørgsmål at stille

”But-why” er det helt rigtige spørgsmål at stille

Da du var lille, blev du kaldt ”en rigtig Spørge-Jørgen”. Ham der fik smæk og blev lagt i seng som lille.

Det stoppede spørgelysten – den gang. Den er der dog stadig, den nagende følelse af gerne at ville stille spørgsmål – spørgsmål – spørgsmål. Men du stopper dig selv – måske stadig af nervøsitet over at nogen kunne finde på at samle Spørge-Jørgen op igen.

At ville stille spørgsmål er udtryk for at du er et nysgerrigt menneske – at du gerne vil lære nyt. Og i disse tider får vi hele tiden at vide, at vi bør lære nyt.

Så hold fast i din nysgerrighed. Men skærp den, og kanaliser den ind i dit nye mantra: But-why? Men hvorfor? Hvorfor?

“But-why” er det nye trylleord i dit liv

Måske har du lagt mærke til, at små børn altid spørger ”Hvorfor?”. Og det er fordi det er et trylleord, som får andre til at tale. Det er derfor børn stiller spørgsmålet. De kan godt lide, at andre taler, og de kan godt lide at lære nyt. For dem er det ren magi – sig ordet, og får tusind ord tilbage.

Hvorfor flirter kvinder? Hvorfor drikker mænd øl? Hvorfor findes kaniner i forskellige farver? Der er så meget at lære og så meget at vide i vores verden.

Og disse magiske ord kan blive nøglen for dig til at åbne døre til ny viden. Endelig kan du få lov til at stille lige så mange spørgsmål, som du egentlig har lyst til. Det er slut med ”Spørge-Jørgen”-stigmatiseringen. Nu skal du bare give den gas, og bare spørge – spørge – spørge. En helt ny verden er på vej til dig – og hvor bliver det bare spændende.

Brug dit nye trylleord rigtigt

Når du stiller nogen et spørgsmål, og de svarer med “But-why”, viser det, at de er villige til at tale om emnet og forklare deres tankegang. Dette kan være en fantastisk måde at lære mere om en person eller et emne.

Disse to små ord kan også hjælpe dig til at forstå, hvorfor noget skete. For eksempel, hvis du spørger din ven, hvorfor de gjorde noget, og de siger “Jeg ved det ikke, jeg havde bare lyst”, er det ikke særlig nyttigt. Men hvis de siger “Jeg gjorde det, fordi jeg ville se, hvad der ville ske,” så kan du begynde at forstå deres tankegang og måske endda selv komme til en lignende konklusion.

”But-why” er også godt til problemløsning. Hvis du prøver at finde ud af, hvordan du gør noget, eller hvorfor noget ikke fungerer, kan det hjælpe dig med at komme til bunds i problemet, hvis du spørger på denne måde.

Nogle gange er svaret indlysende, men andre gange kræver det lidt omtanke at komme med en forklaring. Uanset hvad, er det altid værd at stille spørgsmålet.

Så næste gang du er nysgerrig efter noget, eller du vil lære mere om eller af nogen, skal du ikke være bange for at stille det magiske spørgsmål: “But-why?”